INFORMA'T

Informa't es el bloc informatiu de les activitats que es van realitzant al Municipi de Capdepera.

DIA INTERNACIONAL DE LA INFORMACIÓ JOVE -17 d'abril-

Tani Bestard | 17 Abril, 2008 09:05

Parlant del futur... de la informació jove .Ajo Monzó.

   

Cada vegada que se’m fa l’encàrrec de parlar del futur de la Informació Jove, tinc por...por de que els meus poders endevinadors no siguin els que pertoquen i les prediccions siguin com les de l’astrologia, tan generals com inútils.

També de vegades em sembla que parlar del futur és un tòpic...una necessitat psicològica del humans o una por dels informadors...una inseguretat crònica...

 

“De vegades m'agrada pensar que, si existeix la divinitat, sens dubte ha de consistir en informació. Amb informació, nosaltres, simples mortals, aconseguim acostar-nos a la naturalesa de la divinitat. Gràcies a la informació tenim capacitat de predicció i de transformació, sabem com es comportarà un fenomen o com esdevindrà en el futur. La informació ens proporciona, com estem veient en camps de recerca com el del genoma humà, unes possibilitats de transformació de la realitat de la qual encara no coneixem els límits”.( Lluís Codina).

  

L’enfocament d’aquesta xerrada futurista serà el següent: parlarem del present i cercarem solucions que sabem que es produiran en el futur. Tanmateix el desenvolupament dels processos de la informació i dels joves d’avui és tan ràpid com els canvis meteorològics, i ja sabeu “ avui fa sol, demà no ho sé”.

  1-     El Futur: què pot perdurar? 

Creiem que la Informació Jove, entesa com una metodologia de treball, sistema relacional, inclòs com a gestió del coneixement, té uns valors intrínsecs, a voltes inconscients, que no només perduraran sinó que seran imprescindibles per a la emergent societat del coneixement.

 

Parlam de:

 

Credibilitat: En una societat en què la informació  és  la base de l’economia, la coherència de la igualtat d’oportunitats i el motor del sistema, sorgeixen una quantitat inimaginable d’informacions, que faran que moltes vegades la confusió en sigui el resultat. El fenòmen anomenat “infoxicació” no només serà el producte de la gran massificació, sino també de la diferència de qualitat d’aquestes.

Les fonts d’informació constitueixen un índex de qualitat i de veracitat de la informació. La responsabilitat que té l’Administració sobre els serveis i la informació que dóna, ens aporta una credibilitat afegida a la que sempre hem tingut gràcies, entre altres coses, al sentit de l’ètica que posseeix de natural l’informador juvenil. Tampoc hem d’oblidar la inestimable aportació deontològica de la carta Eryica.

 

Honestedat: Valors com la senzillesa sense caure en la simplicitat, que fan que siguem capaços de convertir allò que és complexe en comprensible.

 

Humilitat: La clara i profunda consciència  de les nostres mancances. El saber que mai tenim ni tindrem tota la informació, sinó aproximacions.

 Creativitat:  " La creativitat és, d'alguna manera, una actitud davant la vida, fruit d'una decisió. La persona creativa és algú que assumeix riscs, no té por a equivocar-se, i sobretot, és capaç d'aprendre dels seus errors”. Així defineix Robert J. Sternberg la persona creativa a l'entrevista que va mantenir amb l'Eduard Punset del programa “Redes”. Sternberg és professor a la Universitat de Yale, a Estat Units, i autor de nombrosos treballs i llibres sobre la intel·ligència humana. Les seves últimes investigacions es centren en l'anàlisi del concepte de saviesa". M'agrada la definició, i sobretot m'agrada el concepte. La persona creativa és a més una persona independent, que té el seu propi criteri. La persona creativa, normalment gaudeix amb les seves activitats. Entre d’altres característiques s'ha de dir que també és generosa perquè no té por de que se li acabin les idees, la seva ambició és dur a terme allò que ha imaginat. Els creatius recerquen solucions, mai problemes i són sempre els responsables del desenvolupament d'aquest món. Ells ens enriqueixen. La creativitat es una qüestió natural en el ser humà i si ho penseu veureu com els infants ho són. Potser és una educació mal plantejada, un món exigent en les seves regles socials i econòmiques i la comoditat, el que fa que ens empobrim, i llavors ve l'enveja i totes aquestes coses tan desagradables. En una professió com la nostra la creativitat hauria de ser una característica obligatòria, no només per exercir de la manera que ens exigeixen els temps (treball en xarxa) sinó per ser capaços de transmetre als nostres usuaris aquesta actitud, que no només enriquirà el seu projecte personal sinó que  també provocarà la construcció d’un projecte social alternatiu.  

Capacitat i gust per l’aprenentatge continu: El fet de ser informador per a joves t’obliga a desenvolupar un dinamisme mental i una capacitat d’aprenentatge permanent. Ningú que no sigui curiós i  senti el plaer de saber les coses pot ser informador jove. Ningú que no valori el coneixement com a motor de vida, pot treballar en la gestió del coneixement (informació jove pels amics)

  

Capacitat per entendre la informació com un procés:

La informació és un procés que es genera entre l’informador i l’informat,  constitueix també un procés d’ensenyança-aprenentage. La informació no és un fi en si mateix, és el camí entre la ignorància i el coneixement. 

 

Avaluació continua i fàcil adaptació als canvis: Quantes vegades ens replantegem les nostres accions, les nostres metodologies inclús els nostres objectius!. Quantes vegades reflexionam sobre la idoneïtat dels serveis, fins i tot ens plantejam el sentit de la nostra existència!.  Quantes vegades avaluam la nostra formació, qüestionam els nostres coneixements! La resposta és: les vegades que facin falta. Hem qüestionat la formació bàsica i la continua, els “Encuentros Estales”, la classificació temàtica, els centres coordinadors, les carpetes i internet, la contractació, el voluntariat, la participació, la col·laboració...la qualitat!!! Només una cosa queda a part de totes aquestes reflexions: La nostra feina ens agrada i malgrat tots els maldecaps i disgustos que de vegades ens duu la incomprensió general, sabem que volem seguir sent informadors juvenils.

 “Dubtar”: és el motor de la nostre eficàcia. Molts de nosaltres dubtam diàriament de la continuïtat. És veritat que és un fet dur, però després de 20 anys d’informació jove, és una qüestió a valorar i si no estàs massa deprimit avui, mira-ho positivament: la falta de seguretat fa que el desenvolupament sigui molt més profund i si més no... sempre sabrem que allò que hem après no ens ho pot llevar... ni l’atur.   2 - El futur més immediat .....dels serveis! Espais informatius:Ja no té sentit tenir uns serveis que es limiten a respondre a les qüestions concretes, la informació és un autèntic ecosistema, per tant haurem de possibilitar des dels nostres sijs l’entrada a l’ecosistema. L’entrada al món informatiu la farem des dels espais informatius, que seran llocs on s’hi podrà estar, llegir el diari, connectar-se a internet, mirar el tauló, o demandar orientació i assessorament. Haurem de possibilitat la “Serendipitat”, aquella activitat que ens fa trobar un “tresor informatiu” mentre en cercàvem un altre. Espais de participació: Han de ser espais oberts, que permetin l’intercanvi informatiu, l’intercanvi de recursos.Han de ser espais compartits, on tothom de dins l’univers jove hi tingui un lloc.Han de ser uns espais de participació de tots els nivells de les administracións.Han de ser espais on la participació condueixi a l’aprenentatge. Espais de gestió i acció: Per a passar de la informació a l’acció o la decisió, hem de poder oferir gestió o possibilitat d’autogestió. Ens referim a totes aquelles feines que de vegades fem, maleint-les, perquè pensam que no es una qüestió nostra però que donen coherència als nostres objectius i que moltes vegades ens aporten nous usuaris, com per exemple: gestió de carnets, gestió de borses de treball i habitatge, gestió de activitats d’oci o culturals i moltes coses més... 3-     El Futur Informador “Què és un informador?
 
Els informadors antics ja sabeu que portem anys volent definir "el perfil del informador" i ho dic en castellà perquè era el típic grup de treball que sortia  invariablement als "Encuentros Nacionales de Información Juvenil" que organitza l'INJUVE cada dos anys. Un informador és davant de tot i per damunt de tot, una PERSONA i ho poso en majúscules perquè és així com ho penso. Parlem d' individus capaços d'aprendre constantment, i amb il·lusió, parlem de gent sense prejudicis, parlem d’ humans col·laboradors, solidaris amb una intel·ligència creativa important, parlem també d’ intel·ligències emocionals desenvolupades. Qualsevol que llegeixi això pensarà que sóc una exagerada, però puc demostrar cadascuna d'aquestes qualificacions i, és més, podria seguir comentant que un informador només pot ser una persona sincera, perquè la mentida "canta" i l'usuari ho nota; o que és una persona molt feinera que no té mai mandra i que es sap organitzar tota sola. M'agradaria inclús afegir que quan surt de la feina... un informador surt content, de vegades no sap molt bé perquè... el seu sou no li basta, el pressupost del servei és insuficient i de moment ningú ha mostrat cap interès pels objectius que ha assolit  ( ningú dels que teòricament li han fet l’encàrrec ) per què doncs aquest informador està content?, per què és feliç?, per què fa tanta feina?, perquè es nega a canviar d'ocupació, ni per millorar el seu estatus? !Quant costa formar una persona com aquesta?... Per sort o per desgràcia, no tot és quantificable amb Euros, ni tan sols amb Dollars, formar bons informadors costa... molt amor i algunes llàgrimes” (Infor·mes núm11  http://infojove.caib.es/informes11.htm).  L’informador del futur a més de tenir totes aquestes qualitats que esmentam citant un article de la sèrie infor·mes, ha de ser un autèntic professional de la gestió de la informació i alhora un professional de la pedagogia informacional.També haurà de dinamitzar els coneixements per tal de convertir les possibilitats informatives en possibilitats reals.  D’alguna manera, l’informador serà alhora: Gestor, Educador i Dinamitzador, o sigui, gestor d’informació, educador en processos informatius i dinamitzador de processos del coneixement. I en un altre context:El paper de l’informador dins l’administració?: És clar, tothom dins l’administració identifica a l’informador juvenil amb una persona divertida, que no envelleix mai, que té molts amics, sempre està al carrer i és de natural xerraire....Si més no, és un individu capaç de solucionar problemes amb molta celeritat. I això és veritat,  sobretot si ens centrem en la segona part del nom de la nostra professió:” juvenil”. En realitat la majoria dels nostres problemes venen per aquí, perquè ja sabem que ser un “loquesigui”  juvenil, políticament no és rentable...Malauradament dins les administracions les polítiques per a joves son vistes com un mal menor, solucionable amb un “jovenet”(o menys jove, però vestit de jove) que serveix per a tot, a totes hores, però amb un contracte a mitja jornada...si pot ser. És clar... Llàstima que les administracions no han vist que tenen quelcom que les bones empreses cada dia valoren més (econòmicament, em refereixo), són els “agents d’informació”.  La Unió Europea llença el crit d’alarma per la manca de professionals de la informació...i nosaltres encara en el “ser o no ser”. En el últim capítol del llibre Los recursos de la información: Ventaja competitiva de la empresa, de l’admirat Alfons Cornella,( mirau la boníssima plana http://www.infonomia.com de la qual ja en parlarem més endavant ) fa una explicació exhaustiva sobre els nous professionals de la informació, gent formada en relacions humanes, treball en grup, documents, informació i també com no, informàtica. Gent intel·ligent amb capacitat analítica i crítica, amb bones maneres i diplomàcia, gent amb recursos i... no us sona d’alguna cosa? Fa temps que penso, que si les administracions ens miressin més com a informadors que com a juvenils, la cosa, potser, seria diferent, perquè suposo que no us heu cregut que la informació és gratuïta!. El fet de tenir una persona que sigui capaç de cercar qualsevol informació per a qualsevol departament, ( pensau que si sou capaços de respondre a totes les qüestions dels joves, difícilment hi haurà quelcom que se us resisteixi ), suposaria una millora important. Sobretot, per a les administracions petites que tenen manca de personal, les quals no han sabut rentabilitzar un tipus de professional que els hi seria molt útil, no només per a dur a terme la política de joventut sinó com a personal de suport de cara a l’obtenció d’informació i documentació  per a tots els departaments. És més, la gestió d’informació també inclou la difusió d’aquesta, camp de sobres conegut pels informadors juvenils  ( tots sabem que la gent jove, és el públic més difícil i si hi arribes, ja pots arribar a tothom ). Les administracions, de natural conservadores ( i no estic xerrant de política ), estan acostumades a encarregar als departaments informàtics totes les qüestions que tenen que veure amb el tractament de la informació interna ( disseny de BD ). També als informàtics s’encarreguen les planes web i les gestions relacionades amb internet, oblidant per complet que la informàtica és un mitjà, important , però un mitjà, el producte és la informació, o sigui, responsabilitat dels professionals. (Infor·mes 2)    4-     El futur de la Informació:  Voler dir quines seran les característiques de la informació en un futur i les seves influències en la societat i en les persones, és arriscat i difícil. Sabem que ni tan sols els sociòlegs han predit algunes qüestions. El desenvolupament és massa ràpid per saber exactament què passarà. Així i tot hi ha algunes característiques que ja estam veient : -         La informació a Internet la majoria de les vegades és dubtosa...-         La informació a Internet la majoria de les vegades és subjectiva...-         La informació  de qualitat (verídica, objectiva i útil) a Internet ja és de pagament i cada vegada ho serà més.-         La informació és i serà necessària i imprescindible per accedir a les oportunitats.-         Per tant el processament de la informació serà molt més car que ara. 

 

 Per altre banda “la informació”, com diu la Constitució Espanyola en el seu article 20, és un dret fonamental. Suposam que es refereix a la informació de qualitat, i si resulta que aquesta és cara haurem de concloure que l’administració ha de garantir l’accés a la informació per a tothom.

Si la informació és l’accés a les oportunitats,  des dels serveis públics haurem de potenciar- la com un eina d’integració social.

 

5 - El futur usuari:

 

-         Els l’immigrants: No ens enganyem, això no és temporal i més val que ho assumim el més ràpidament possible. Els immigrants han arribat i no marxaran, són usuaris fidels i interessats per tot, tant per la informació com per la comunicació que els hi oferim des dels SIJS. Fem una especial menció a les dones immigrants que potser encara amb ens visiten amb més freqüència que els homes i que duen els seus fills i s’hi troben a gust... tenen vertadera vocació d’integració.

-         Els joves amb necessitats especials: Joves amb diferents problemàtiques que en aquests moments no estan venint, perquè a més de moltes altres raons la nostra informació no els interessa. Aquests usuaris seran pot ser, els promotors de la nova informació per a joves. Si volem utilitzar la informació com una eina d’integració social haurem de repensar-ho tot, des dels contiguts fins a les metodologies.

-         També tindrem i tenim gent que no són joves, persones més majors que vénen al serveis perquè el que hi troben no ho troben enlloc més. Gent que ve a llegir el diari o a connectar-se a Internet.

-         Els usuaris més joves ( 14 fins a 20 anys) seran usuaris externs que no vindran al centre, però que  col·laboraran directament en la gestió i la difusió de la informació.

-         Els altres departaments del l’ajuntament, seran usuaris del nostre coneixement sobre la gestió de la informació.

-         Finalment, els orientadors dels IES, els treballadors i educadors socials formaran part d’equips multidisciplinars on l’informador aportarà la informació tant com a producte com també com a procés.

  6-     La futura Xarxa  

-         La futura xarxa estarà formada per persones i agents autònoms que seran els processos informàtics i telemàtics molt més desenvolupats.

-         La futura Xarxa serà un xarxa d’aprenentatge.

-         Estarà molt més cohesionada.

-         Serà horitzontal.

-         Amb vocació de créixer més enllà d’Europa, creixerà cap a Iberoamèrica i l’Àfrica del  Mediterrani.

          

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb